marți, 30 august 2011

Sa aveti spor(uri) in toate

La MAE s-a decis: angajatii sunt nemultumiti de conditiile improprii de lucru, as spune chiar inumane. Mult stres, mult zgomot, multe dosare (vechi) si, drept urmare, mult praf si un numar infinit de acarieni. Asta fara a socoti antenele si parabolicele care emana tot soiul de radiatii cauzatoare de boli necrutatoare, boli care cu siguranta se lipesc ca raia de omul care trudeste, mai ceva ca un miner, in birourile din MAE. Asadar, oropsitii primesc sporuri! Grase. Pentru a putea lucra eficient.

Acum sa o luam pe rand:
-stresul - e de inteles. Misiuni diplomatice, responsabilitati de tot felul, pregatire psihologica, etc. Mult mai mare decat cel al unui chirurg care trebuie sa fie atent sa nu omoare pacientul.. Concluzie: spor justificat.
-zgomotul - mai mult ca sigur ca e vorba de cel stradal. Solutii? Disciplinarea si educarea soferilor, astfel incat sa nu mai abuzeze de claxon si sa nu ambaleze motorul prea tare atunci cand trec prin fata ferestrelor MAE. Trecatorii sa mearga in varful picioarelor si sa vorbeasca in soapta. Copiii sa nu mai planga fara motiv bine intemeiat. Iar angajatii in cauza, deja stresati, sa inchida geamurile (termopane, cel mai probabil).
Cu siguranta ca institutia e construita in cel mai zgmotos loc posibil si anume pe o strada bucuresteana aidoma cu multe altele din capitala sau chiar si din alte orase. Cu siguranta e mai mult zgomot decat intr-un aeroport. Din nou, sporul e justificat.

Tot la acest capitol, ca o paranteza fara importanta, mentionez ca in universitatea noastra se lucreaza de 8 luni in zgomotul facut de datul gaurilor in pereti si al renovarilor interminabile. Si intr-un praf imposibil de curatat. Ceea ce ma duce la urmatorul punct:

- lucrul cu dosare, si implicit cu acarienii invizibili care misuna pe si prin hartii. Groaznic si teribil de vatamator pentru sanatate. Sanatatea angajatiilor MAE. Regret sa spun, dar au dreptate. Se pune mana pe dosarul prafuit, se ling foile cu degetul inmuiat in saliva (transfer de e-coli), apoi, dupa cum am vazut la fiica-mea, se baga involuntar degetul in nas, in urechi, iar aceleasi maini nespalate freaca ochii obositi si inrositi de praf.

Pentru ceilalti functionari din majoritatea institutiilor de stat nu se pune problema unui astfel de spor, desi dosarele, unele vechi de ani intregi, tapeteaza cu seninatate pereti intregi, iar angajatii au buricele degetelor atrofiate de atata intors la pagini. De ce nu se pune problema? Simplu: acarienii ii cunosc si sigur nu o sa le faca nimic. Au destule victime in MAE.

Spor justificat! Propun sa strangem si noi cate ceva pentru saracii diplomati.

Niciun comentariu: