miercuri, 11 august 2010

Toate drumurile duc la Roma

















Sincer, nici n-am stiut ce poze sa aleg pentru postare. Sunt atat de multe si atat de sugestive, incat m-am decis sa pun la intamplare ce-mi pica in mana. Dupa cum ne asteptam (si din cate stiam de la scoala si de la altii) Roma e plina de istorie. La tot pasul sunt tot felul de ruine, tot felul de cladiri cu arhitectura deosebita, asa - pe sufletul meu, muzee peste muzee, o multime de turisti de toate natiile si de toate culorile, si asa mai departe. Asta e partea placuta pentru care, din punctul meu de vedere, merita sa vizitezi Roma. Astfel ca intr-o zi ne-am intrecut pe noi insine si am reusit sa acoperim o mare parte din obiectivele turistice renumite: de la Forumul Roman, Palatino si Colloseum, la Piata Navona, Fontana di Trevi, Pantheon-ul si Piazza di Spagna. A doua zi - Vatican si biserica Sf. Petru. Cu preturi acceptabile (12 euro pentru forum, Palatino si Colloseum si 15 euro pentru Vatican, cu toate muzeele incluse). Restul pe gratis. Am degustat si o pizza de la mama ei (intr-adevar buna), unde noroc ca am cascat ochii si ne-am reamintit matematica elementara, fiindca altfel plateam 23 euro in loc de 17!! Am iesit spasiti din pizzerie, escortati de huiduielile vizuale ale ospatarului...

Si intr-adevar, deja am simtit ca respiram aer de-al nostru (cu tigani cu tot, vezi una din poze). Peturi, mirosuri greu de suportat in metrouri, trafic haotic, chelneri pregatiti sa te fure la cea mai mica neatentie, ce sa mai: ca la noi! Eh, asa da...deja stii cum sa te invarti intr-o lume de-asta...Plus ca am inteles, in sfarsit, de ce suntem atat de ... ''bine'' vazuti de fratii nostri latini. In autobuz, in drum spre hotel, ne-a abordat un romanas de-al nostru ceva mai spalat decat tiganii, dar cam tot pe-acolo in ceea ce priveste comportamentul. O tanti de pe scaunul din fata ne-a aruncat o privire ucigatoare cand ne-a auzit vorbind cu nenea si s-a mutat pe un alt scaun, undeva mai departe de noi. Frumos, nu?

In fine, lasand la o parte toate astea, Roma merita toti banii din punct de vedere turistic. E greu sa-ti imaginezi atata cultura concentrata intr-un singur loc. Mie mi s-a parut coplesitor si in acelasi timp frustrant sa incerci se te bucuri de toate comorile Vaticanului in numai 2-3 ore. Ma gandeam ca si la noi, la Constanta, sunt ceva ruine romane si un mozaic superb din aceeasi perioada. Dar trecem pe langa ele cu aceeasi nepasare cu care treci pe langa magazinul de 38-uri...Si de aceeasi nepasare din partea autoritatilor au parte toate ''ramasitele'' astea care dovedesc ca suntem pe aici de atata amar de vreme, inlcusiv Sarmisegetusa.

Una peste alta, speram sa fim sanatosi si sa mai vedem Roma o data, mai pe indelete.

PS. Am vazut si Columna lui nenea Traian si ne-am zgait, de departe, dupa stramosii nostri daci. Nu i-am localizat, din pacate, ca eram prea departe... Oricum, numai noi romanasii ne inghesuiam la columna. Ca doar are ceva insemnatate, nu?

2 comentarii:

Anonim spunea...

Scoate poza cu frumoasa cersetoare.Ai putina decenta si arata doar lucrurile fruimoase nu si porcariile

Roxi si Alex spunea...

@Anonim, multumesc pentru comentariu.
In scurta noastra excursie, ne-am dat seama de ce alte neamuri confunda romanii cu rromii. Asta e realitatea, si oricat ne-am stradui sa vedem numai partea frumoasa, n-ai cum sa ignori ''porcariile'' de care vorbesti tu. (Sper ca ai citit si postarea, fiindca si acolo am mentionat cate ceva...)
In plus, decenta, zic eu, consta in a face diferenta (si,daca e posibil, in a trage un semnal de alarma), in loc sa ignoram ce nu ne cade bine la stomac.